Go back
Events

L’Étape by Tour de France Türkiye’ye Geliyor!

Dünyanın en büyük bisiklet yarışı organizasyonlarından biri olan L’Étape by Tour de France, 19-20 Ekim tarihlerinde ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek.

Dünyanın en prestijli ve bisiklet dünyasında zirveyi belirleyen yarışlarından biri olan L’Étape by Tour de France, Türkiye’de ilk kez düzenlenecek. 1993 yılında Tour de France organizatörleri tarafından amatör bisiklet tutkunlarının bu büyük yarışın bir parçası olmalarını sağlamak amacıyla başlatılan L’Étape by Tour de France Serisi’nin Türkiye etabı olan L’Étape Türkiye’nin tanıtımı, 4 Haziran Salı günü İstanbul Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirildi.

3 Yıllık Anlaşma İmzalandı

Toplantıda ilk konuşmayı, etkinliği Türkiye’de organize eden 78 Event’in Genel Müdürü Ömer Kafkas yaptı. Spor odaklı projeler üzerinde 10 yıldır çalıştıklarını belirten Kafkas, “Böylesine önemli bir organizasyonu ve markayı Türkiye’de ağırlamak bizim için heyecan verici. Türkiye’ye yakışır bir etkinlik olması için elimizden geleni yapacağız.” dedi. Kafkas, yarışı Türkiye’ye getirmek için zorlu bir süreç yönettiklerini vurgulayarak, “Bu organizasyon, diğer tüm uluslararası yarışlardan çok farklı ve daha katı kriterlere sahip. Yıllardır üzerinde çalışıyoruz ve bugün 3 yıllık bir anlaşma imzaladık. Ayrıca, ilk 2 yıl içinde sürekli büyük etkinlikler de düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bu yarış, bisiklet sporunun yaygınlaştırılması açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, L’Étape Türkiye by Tour de France organizasyonunun hem spor hem de turizm açısından ülkemiz için önemine dikkat çekerek, “Bu organizasyon, bisiklet sporunun tabana yayılması için büyük önem taşıyor. Amatör sporcuların katıldığı bu tarz yarışlar, sportif bir Türkiye için önemli bir adımdır. Bisiklet sporu Türkiye’de büyük bir ilerleme kaydetti. 5-6 sporcunun katıldığı etkinliklerden, 2000’li rakamlara ulaştık. L’Étape Türkiye by Tour de France bu yükselişe büyük katkı sağlayacak ve dünyaca izlenen, bu alandaki en önemli organizasyonlardan biri olacak.” dedi.

Herkes Tour de France Tutkusunu Yaşayabilecek

Müftüoğlu’nun ardından L’Étape by Tour de France Serisi Proje Yöneticisi Mathieu Clanchin, konukları Türkçe selamlayarak konuşmasına başladı. Tour de France’ın dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olduğunu hatırlatan Clanchin, “Birkaç yıl öncesine kadar Tour de France’ın en büyük sınırı coğrafyasıydı. Fransız vatandaşı olmayan bisiklet tutkunları için bu etkinliğe katılmak, bu tutkuyu yaşamak ve etapları izlemek oldukça zordu. İşte L’Étape by Tour de France Serisi’nin fikri buradan çıktı. Bisikletle ilgilenen herkesin Tour de France deneyimini yaşamasını istedik. Bu seri sayesinde amatör bisikletçiler, profesyonellerden birkaç gün sonra aynı etapları kendileri deneyimleyebilecek.” şeklinde konuştu. Clanchin sözlerini Fransızca “Vive la Turquie, vive le Tour de France” diyerek tamamladı.

Amacımız Sporu Toplumun Her Kesimine Yaymak

Clanchin’in ardından konuşan İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhittin Özbay, konuşmasında sporun toplumun her kesimine yayılmasının hedeflendiğini belirterek, “Her branşta olimpiyat şampiyonları yetiştirmek istiyoruz ama aynı zamanda spor hukukçuları, spor mühendisleri, spor doktorları, spor astronomları da yetiştirmek istiyoruz. Bunun en önemli yolu, çocuklarımızı spora olabildiğince erken yaşta başlatmaktan geçiyor. Başka şansımız yok, çünkü biz spor valisi, spor bakanı ve spor başkanından oluşan bir takımın parçasıyız.” ifadelerini kullandı.

Mottomuz: ‘Spor Şehri İstanbul’

Son olarak söz alan İstanbul Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, daha önceki iki Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu koordine ettiğini hatırlatarak, “Üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul gibi bir şehirde, 7’den 77’ye herkesin spor yapabilmesi için ‘Spor Şehri İstanbul’ mottosuyla çalışıyoruz. Bu etkinliğin hedeflerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

L’Étape Türkiye by Tour de France Hakkında

L’Étape Türkiye by Tour de France, Türkiye’yi bu seri içinde 23. ülke olarak Tour de France zincirine ekliyor. 106.8 km’lik “Uzun”, 55.8 km’lik “Kısa” ve 6.7 km’lik “Aile ve Çocuk” rotalarından oluşan L’Étape Türkiye by Tour de France’a, 30 ülkeden 3.000’in üzerinde sporcunun katılması bekleniyor. Tüm rotaların başlangıç ve bitiş noktası Beykoz’daki Küçüksu Kasrı olarak belirlendi. Dünyanın en büyük 3 spor organizasyonundan biri olan L’Étape by Tour de France’ın Türkiye etabında verilecek olan kupalar, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’un organizasyona hediye ettiği, bakır el işçiliğiyle özel olarak hazırlanmış. Medeniyetin başladığı yerden izler taşıyan ve bezenmiş tarlayı simgeleyen işlemeler içeren bu özel tasarım kupalar, etkinliğin ödülleri olarak sunulacak. L’Étape Türkiye by Tour de France, aynı zamanda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne uyumlu bir organizasyon olarak öne çıkıyor.